nedjelja, 07.06.2009.

Gallup: 76% hrvatskih studenata i studentica za besplatno obrazovanje



U veljači ove godine (dakle, prije početka kolektivne studentske akcije koja si je, između ostaloga, dala u zadatak i senzibilizirati javnost o ovim pitanjima) provedena je opsežna Gallupova anketa koju je u sklopu istraživanja dostupnosti, kvalitete i same svrhe visokoškolskog sustava naručila Europska komisija. Prema rezultatima analitičkog izvješća objavljenog u ožujku 2009., 94 % hrvatskih studenata smatra da bi pravo na studiranje trebali imati svi, a ne samo najbolji ("izvrsni"). Također, 76 % hrvatskih studenata odgovorilo je da bi studiranje trebalo biti potpuno besplatno (tj. financirano iz državnog proračuna), dok je samo 23 % poduprlo ideju uvođenja modela naplate školarinâ uz sustav kreditiranja.

Anketu je na sveukupnom uzorku od 15 000 studenata (500 iz Hrvatske) iz 31 zemlje (od toga četiri države izvan Europske unije) provela jedna od zasigurno najrespektabilnijih institucija na polju istraživanja javnog mnijenja.

O Gallupovu istraživanju hrvatska inačica Gallupove internetske stranice kaže:

Već skoro sedamdeset godina Gallupovo istraživanje omogućava ljudima iz raznih država da iskažu svoje mišljenje o mnoštvu pitanja koja utječu na njihove živote. Od 1930-ih do danas, Gallupovo istraživanje pružalo je brza mjerenja i procjene javnog mišljenja vezano uz praktički svako političko, društveno i gospodarsko pitanje s kojim su se suočavale Sjedinjene Američke Države i svijet. Dok je Gallupovo istraživanje vjerojatno najpoznatije po praćenju potpore političkim kandidatima i strankama, ono redovito mjeri i trendove vezane uz društvena pitanja poput obrazovanja, okoliša te promjena u stilu života, kao i praćenje promjena u stavovima ljudi o stanju u državi i njihovim osobnim životima.

Jutarnji list u svome je članku (koji smo objavili i u našem pressclippingu) nedavno prenio rezultate Gallupove ankete o pravu na studiranje; link na članak možete pronaći ovdje, a graf koji su objavili prenosimo i na našemu blogu:

Image Hosted by ImageShack.us

Također vam donosimo i link na cijelo istraživanje provedeno o ovoj temi; pdf možete preuzeti ovdje.

Izvor: Slobodni Filozofski

- 22:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.